10 september 2008

nog steeds veldwerk!

Hey,
We zijn dus nog steeds volop met ons veldwerk bezig. De tijd begint nu wel heel kort te worden. We hebben namelijk nog slechts 4 dagen. Die 4 dagen moeten dus zo goed mogelijk gespendeerd worden! Wat betekent dat we steeds bekaf thuis komen en we ondertussen uit onze voorraad water en toiletpapier zijn omdat we pas thuiskomen als de supermarkt reeds gesloten is. We doen echter dapper verder!
Gisteren kwam er een verrassing langs gewandeld toen we een koffie aan het drinken waren in (jaja, je kunt het al raden) hyghlands coffee. Vanuit het raam zag ik namelijk Arnout, een vriend van mij, lopen. Hij verblijft blijkbaar ook in Hanoi voor zijn stage en hij is dan mee koffie komen drinken. Voor hem was het een hele opluchting dat hij eens nederlands kon babbelen. We hebben wat gebabbeld over onze ontdekkingen in Hanoi, om dan uiteindelijk toch weer verder te werken.

Ik had vorige keer beloofd nog enkele kenmerken mee te geven:
De vietnamese paspop doet nooit haar broek toe!
De brommer is het verlengstuk van het huis. Je kan er op eten (jaja met stokjes!!!), je baby borstvoeding geven, slapen,...
De vietnamezen houden van muziek! Maar geen gewone muziek! Ze houden van verschrikkelijk melige muziek en het liefst van al zingen ze die luidkeels mee in de karaoke!!! Omdat het zo populair is zijn er ook ontzettend veel liedjesprogramma's op TV die dan ook overal op staan zodat we steeds vergezeld worden met een melig deuntje op ons veldwerk!
Dat ze zoveel van muziek houden is ook elders te merken: door de luidsprekers op straat wordt smorgen en savonds het nieuws van de dag verteld, maar eerst wordt dat ingeluid door een mooi liedje! Als de vrachtwagens achteruit rijden, hoor je in plaats van het normale gepiep, jingle bells of happy birthday! En het ijscremekarretje heeft een welbepaald muziekje dat we ondertussen al allemaal mooi kunnen mee neuriƫn.
Badminton en dammen zijn de nationale sporten! Terwijl de vrouwen het zware werk doen, zitten de mannen meestal te dammen met een pint in hun handen.
Het zware werk wordt hier bijna altijd door vrouwen uitgevoerd. Zij werken op de rijstvelden en halen het vuilnis op.
De kinderen worden hoofdzakelijk opgevoed door de grootouders. Wanneer de school uit is zie je steeds grootouders met een kind op hun schouders naar huis wandelen. De vietnamezen die rijk genoeg zijn kunnen zich een nanny veroorloven. Linh zijn vrouw heeft bijvoorbeeld een nanny.
Vietnam is niet vriendelijk voor holebi's. Althans dat zegt de vrouw van Linh. Ze hebben wel 1 homofiele vietnamese zanger die ook een vaste vriend heeft, maar sssshhhhht, dat mag niemand weten :-D. Hoewel iedereen hiervan op de hoogte is, is dat toch een 'big secret'. Travestieten hebben blijkbaar een groter probleem. Operaties zijn in Vietnam niet toegelaten dus trekken deze mensen naar thailand. Het probleem is echter dat je bijna onmogelijk het geslacht op uw paspoort kunt veranderen met als gevolg dat die mensen op de zwarte lijst van de vliegtuigmaatschappijen komen te staan en niet mee mogen vliegen. Onmogelijk te snappen voor de vietnamezen dat Belgen zo ruimdenkend zijn!
Alles is goed voor de gezondheid!!! Schildpadden eten is goed voor zwangere vrouwen, een drankje waar een slang vrij lang heeft ingelegen kan dienst doen als viagra, allerlei andere drankjes zijn blijkbaar ook steeds goed voor het 1 of ander. Echt opmerkzame veranderingen in ons lichaam hebben we echter nooit gevoeld na het eten of drinken van al die speciale gevallen!
De gemiddelde leeftijd van de vietnamezen is 25 jaar, de gemiddelde leeftijd waarop een vietnamees trouwt is 20-25 jaar, de gemiddelde leeftijd waarop een vietnamees kindjes krijgt is 25 jaar! Over heel Hanoi zie je dus verschrikkelijk veel winkels met trouwkleren of babykleren! En elke dag zie je wel een paar koppels die trouwfoto's aan het maken zijn. Uiteraard is de bruid dan steeds wit geschminkt en heeft de bruidegom een ongelofelijk kitcherig kostuum aan.
Aangezien wij eruit zien alsof we ook tot die leeftijdscategorie behoren durven linh en zijn vrouw ons daar ook geregeld attent op te maken. Ze polsen eens naar onze trouwplannen en of we kinderen willen enzovoort.

Dit was het voorlopig! Morgen weer een hele dag veldwerk! Hopelijk maken we vorderingen. It's all about water!!!

Groetjes,
An

Geen opmerkingen: